Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in K:\web\rajzolvafejlodj\src\Router.php on line 78
Rajzolva fejlődj | Fortuna irodaszer | Amit a ceruzáról tudni érdemes

Amit a ceruzáról tudni érdemes

It's important to stay detail oriented with every project we tackle. Staying focused allows us to turn every project we complete into something we love.

Kárpáti Márk · 2018. június 26.

A ceruza bőség zavara

Az íráshoz, rajzoláshoz a megfelelő finommotorikai képesség mellett alkalmas írószerre is szükség van. Rengeteg reklám kiadvány népszerűsíti a szebbnél szebb ceruzákat, a szivárvány minden színében.

Azonban tudjuk-e, hogy pontosan milyen ceruzát válasszunk, ha nem kizárólag az árat figyeljük? Az ismert márkákból, mint például a komoly hangzású Faber Castell ceruza, a nyugtató Lyra, a vidám Jolly, vagy a huncut Carioca ceruzákból vásároljunk? Esetleg más szempontok is léteznek? Ehhez próbálunk segítséget nyújtani ezzel a rövid ceruza ismertetővel.

Mitől kemény vagy puha a grafitceruza?

Image Description

A grafitceruza keménysége nagyon fontos az írás, rajzolás során, különösen pedig az írni tanuló gyermekek számára. A ceruzákon különböző számokat és betűket látunk. Az európai skála betű és szám kombinációjával jelzi az adott ceruzabél jellegét. A skála B, F és H betűket, valamint 2-10 közötti számokat használ. Mit is jelentenek ezek?

A ceruza keménysége határozza meg, hogy milyen erősen hagy nyomot a papíron, mennyire kenődik és mennyi benne a pigment anyag. A ceruzabél grafit és agyag keveréke. A grafit mennyisége szabja meg, hogy a ceruzával milyen sötét vonalat lehet rajzolni. Az agyag főleg ahhoz kell, hogy megtartsa a grafitot, ami önmagában túl puha lenne, könnyen eltörne.

A B jelű ceruzák jellemzői

Bizonyára mindenki ismeri a B, 2 B, 3B, egészen a 10B-ig. A B-s ceruzabélben magasabb a grafit tartalom, ezért puhábbak az ilyen hegyek. Minél magasabb a betű előtti szám, annál nagyobb a grafit tartalom, annál puhább a ceruza, annál sötétebb a ceruza nyoma. A B-s ceruzákkal könnyen, simán lehet írni és rajzolni. Könnyen elkenődnek, de könnyen lehet radírozni is.

A H jelű ceruzák jellemzői

A H-s ceruzák keményebbek, mert a ceruzabélben magasabb az agyag tartalom. Nagyon nehezen kenődnek, a kézi műszaki rajzhoz tökéletes eszközök. Ugyanezen tulajdonságuk miatt a balkezesek számára is jobb, mint a B-s ceruza. Viszont éppen a keménység miatt a papírt erősebben karcolja ha nem helyes a ceruzatartás. Ez különösen igaz a magasabb számú H-s ceruzákra.

A B és H ceruza közötti átmenet

Íráshoz az F és a HB a legjobb, mert ezek elég sötét vonalat hagynak a papíron, de nem kenődnek.

Tölthető ceruzabelek

Külön említést érdemelnek a tölthető ceruzabelek, amelyek általában nagyon vékonyak. Az ilyen ceruzabelek kisebb skálán fordulnak elő, mivel ezekből nehéz puha hegyet előállítani. Az újratölthető ceruzák előnyét a műszaki rajzolók, illetve a művészek élvezik, mert sokkal könnyebb velük az apróbb részletek ábrázolása. Persze a műszaki rajzban ma már főleg számítógépet használnak.

Image Description

Hol lakik a ceruzabél?

Image Description

Miután tisztáztuk, hogy mire kell nekünk a ceruza, eldöntöttük, hogy puha vagy kemény hegyű kell-e, ne felejtsük el a ceruzabelet körülvevő anyag és annak formájának fontosságát. A hagyomás fa ceruzáknál lényeges szempont a hegyezhetőség. Aki erősen nyomja a papírra a ceruzát, annak valószínű gyakran kell hegyeznie. A ceruza keresztmetszete lehet hatszögletű, háromszögletű, vagy kerek.

A hatszögletű ceruzát könnyű használni, biztos ceruzafogást eredményez, nem gurul le az asztalról. A hatszögletű ceruza azonban nem alkalmas az írást éppen tanuló kicsiknek mert az ő ceruzafogásuk még nem alakult ki teljesen. Aki erősen fogja a ceruzát, annál bőrkeményedést okozhat a hatszögből adódó éles él. Létezik a hatszög ceruzáknak egy enyhén kerekített verziója is, ezek főleg rajzoláshoz valók mert ezt könnyebb az ujjak között görgetni.

A háromszög keresztmetszetű ceruzák, főleg a nagy méretűek, a kisgyermekek számára készültek, hiszen az ilyen cerkát ők könnyen meg tudják fogni. Az írni tanulók számára különösen hasznos írószer.

A kerek ceruzát nagyon egyszerű hegyezni, de talán ez az egyetlen előnye. A kerek forma miatt nehéz stabilan és tartósan fogni, elfáradnak az ujjak, még görcsbe is rándulhatnak. Viszont ennek a hátránynak a leküzdése is rém egyszerű: használjunk ceruzafogót.

Összességében az tanácsolható, hogy kisgyermekeknek a közepesen puha és háromszög alakú ceruzát vegyék meg a szülők. A nagyobb gyerekeknél, felnőtteknél pedig a ceruza használat célja, az írás erőssége szabja meg az ideális ceruzát. A keresztrejtvény fejtéshez nyilván puhább és jól radírozható ceruza szükséges, míg egy balkezes embernek a kicsit keményebb, és nem kenődő grafitceruza a megfelelő. Az ácsceruza ugyan kimaradt a felsorolásból, de azt hagyjuk meg a szakembereknek.

Megosztás:

Hozzászólás