Az alapítvány célja

Célunk az óvodás korú gyerekek grafomototikus készségének fejlesztése

Látva azt, hogy a mai felgyorsult digitális világban az óvodás gyerekek az idejüknek nagy részét a szülők „elfoglaltsága miatt” a számítógép, a tablet és a televízió köti le, ezért sok esetben az otthoni környezetben egyre kevesebbet rajzolnak 3-6 éves gyerekek, így a manipulációs készségeik fejlesztése az óvodára marad. Sajnos az állami fenntartású óvodáknak egyre kevesebb forrás áll a rendelkezésünkre, hogy jó minőségű író és rajeszközöket vásároljanak.

A Fortuna Irodaszer – Rajzolva Fejlődj Alapítvány azért jött létre, hogy Fortuna Irodaszer Regionális Hálózat tagjaival összefogva, együtt gondolkodással, közös értékrendet kialakítva jó minőségű írószerekkel és rajzeszközökkel támogassa az óvodás korú gyermekek grafomotoros (rajz- és íráskészségének) fejlődését. A finommozgások egyik speciális területe a grafomotorika, azaz írásmozgás koordináció, ennek fejlettsége teszi lehetővé iskolás korban az írás elsajátítását.

Nem is gondolánk, hogy a finommotoros mozgás fejlődése milyen hatással van az iskolaérettségre, erre vezethető vissza a tanulási zavarok kialakulása (diszgráfia, diszlexia), különböző fejlődési rendellenességek pl. a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar.

A finommozgás és a koordinált mozgás intenzív fejlődési szakasza az óvodai középső és nagycsoporttól számítható. Az életkor előrehaladtával, amikor a kéz izomzata, a kézközép-csontok erősödése, a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülése és az idegrendszer is elér egy bizonyos fejlettségi szintet, egyre ügyesebb lesz a gyermek keze. A fejlett finommotorikával rendelkező gyerekek szépen írnak, ügyesen használják az eszközöket – pontosan vágnak, színeznek, ragasztanak.